Kalkuitbloei verwijderen
Wanneer in het voorjaar de zon te voorschijn komt en de temperatuur oploopt, ontstaat er soms een lelijke grijze of witte waas op het metselwerk. Deze verkleuring, ook wel kalkuitbloei genoemd, ontstaat door de combinatie van vocht en temperatuurverschillen. Bij 123verfexpert begrijpen we hoe vervelend dit probleem is en leggen we u graag uit hoe kalkuitbloei ontstaat en, misschien nog wel belangrijker, hoe u dit effectief verwijdert van uw metselwerk. Met meer dan 50 jaar ervaring in de bouw- en verfbranche geven we u graag de beste tips en producten om uw gevels weer in topconditie te krijgen.
Wat is kalkuitbloei precies?
Kalkuitbloei is een veelvoorkomend verschijnsel dat optreedt wanneer calciumhydroxide, ook wel bekend als vrije kalk, ontstaat door de samenvoeging van cement en water. In eerste instantie is deze vrije kalk onzichtbaar, maar wanneer het in contact komt met koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, vindt er een chemische reactie plaats. Dit resulteert in de vorming van calciumcarbonaat, dat zichtbaar is als een witte uitslag op het metselwerk. Deze ontsierende witte waas, die vaak in het voorjaar opduikt, noemen we kalkuitbloei.
Wat is cementsluier?
Cementsluier is een dun laagje voegmiddel of voegmortel dat na afloop van het drogen van het gevelmetselwerk achterblijft op de stenen. Dit laagje zorgt voor een doffe, vaak lelijke waas, wat u natuurlijk niet wilt. Het is belangrijk dat u de cementsluier tijdig verwijdert, want hoe langer u het laat zitten, hoe lastiger het is om de cementsluier weg te krijgen.
Hoe verwijdert u kalkuitbloei en cementsluier?
Het verwijderen van kalkuitbloei en cementsluier doet u eenvoudig en effectief met BNL1 kalk- en cementsluierverwijderaar van 123verfexpert. BNL1 is een krachtige, gebruiksklare gevelreiniger, speciaal ontwikkeld voor de verwijdering van witte kalkuitbloei en cementsluier op metselwerk. Kleurverschillen in voegwerk als gevolg van kalkuitslag lost u hier eenvoudig mee op. Dit product is geschikt voor alle soorten baksteen en cementgebonden mortels, met uitzondering van schelpkalkhoudende mortels (doorgaans alleen toegepast in oude monumenten) en poreus kalkhoudend natuursteen. Voorbehandeling van de ondergrond is niet nodig.
Stappenplan voor het gebruik van BNL1:
- Verwerkingstemperatuur: deze moet minimaal 2°C zijn.
- Bescherming: bescherm materialen die u niet wilt behandelen met een geschikte beschermlaag.
- Veiligheid: draag vloeistofdichte handschoenen en een veiligheidsbril voor uw bescherming.
- Proefvlak: breng het product eerst aan op een proefvlak om te controleren op eventuele schadelijke werking.
- Aanbrengen: breng BNL1 onverdund aan met een blokkwast totdat er geen bruisende reactie meer zichtbaar is.
- Naspoelen: spoel de gevel na behandeling grondig na met voldoende koud water.
Gereedschap reinigen
Heeft u gereedschap dat in aanraking is geweest met kalk- of cementgebonden producten? Reinig deze dan met BNL1 en maak weer gebruik van schoon gereedschap!
Contact opnemen met 123verfexpert.nl
Heeft u een vraag over het verwijderen van kalkuitbloei of over het gebruik van BNL1? Neem dan contact met ons op via 026 78 53 440 of stuur een e-mail naar info@123verfexpert.nl. We helpen u graag verder!